Bouw mee aan duurzame cacao met de Choqoa “Plantage”!

In de allereerste blogpost voor Choqoa, alweer 5 jaar geleden, droomde ik van een eigen plantage… Vandaag kunnen de Choqoa fans deze droom helpen waarmaken!
Om het 5-jarig bestaan te vieren van heerlijke ontdekkingen in origine chocolade, is het voor de hand liggend om iets terug te doen voor het voortbestaan van cacao, het heerlijke Voedsel van de Goden.

“Eet 1 chocolade reep = plant 1 cacacoboom”

OB_community

 

Een duurzame filosofie.

Choqoa en Original Beans slagen de handen in elkaar met het project “Eat a bar, plant a tree”. Daarmee werken we met zijn allen samen aan een duurzaam cacao project aan het Virunga park in DR Congo.

Het chocolademerk Original Beans is een toonvoorbeeld van duurzaam en doordacht ondernemen: samen met de omgeving, mens en natuur.

Hoe werkt het?

Voor elke verkochte chocoladereep van alle merken in de Choqoa Shop, wordt met Original Beans een nieuwe boom geplant. Je krijgt telkens een flyer met een unieke tracker code. Daarmee kan je online het project en acties opvolgen.

Tastbaar resultaat!

De “Cru Virunga” chocoladereep die Original Beans met deze cacao maakt, draagt het ‘Great Taste – Gold Award’ label en won zilver bij de UK Academy of Chocolate!

Wil je meer weten?
Verdere info en regelmatige updates vind je op www.Choqoa.com/Original Beans.

Cru2010

Het mooiste voedsel op aarde – KTC column

Blog_Koffie__thee__cacao_editHet chocolade seizoen is bij deze ook voor Choqoa officieel geopend! Met de eerste septemberdagen achter de rug begint het weer helemaal te kriebelen. Choqoa wil weer heel wat verhalen en cacao met jullie delen, want we willen er graag een speciaal seizoen van maken.

Onderstaande column schreef ik alvast onlangs voor het prachtige magazine KoffieTCacao;

Al van jongsafaan ben ik gepassioneerd door pure chocolade. Snoepen heb ik nooit gedaan. Ik herinner me nog levendig de doos die rechtsonderaan in de kast lag bij mijn oma, in de living aan de eettafel. Die blauwe en gele Martougin verpakking, met dikke blokken bitterzoete chocolade. Eentje aan tafel, en dan elke keer weer stiekem een extra stuk onder tafel. Nooit genoeg. Dat is ondertussen alweer zo’n jaar of dertig geleden.

10 jaar later was het mijn tante die met enkele repen uit Frankrijk de chocoladegrond onder mijn voeten deed beven. Het waren enkele van de allereerste origine repen die gemaakt werden, door Bonnat. Zes keer honderd gram die mij alle hoeken van smaak lieten zien; zachte honing als een zonsopgang, donkere kruiden in de avond, en een reep die zelfs warm en koud werd. Ik werd nog meer verliefd op chocolade. Voor altijd.

Het mooiste voedsel op aarde

De liefde voor chocolade en eten strekte zich ook verder uit naar interesses in allerhande producten. De universums van koffie, thee, wijn, olijfolieën, kazen, whisky enzovoort zijn eindeloos en inspirerend. En toch…

Telkens ik een stuk origine chocolade goed doorproef, voel ik het: dit is het mooiste voedsel op aarde! De enorme waaier aan smaken en aroma’s, de rijkdom aan karakter en expressie, texturen en profielen. Ik daag je uit een product te vinden met een zelfde rijkelijkheid en smaakervaring.

Ik kan intens genieten van koffie, thee, maar niets geeft zoveel terug als echte cacao. Het voedsel van de goden, nu ook beschikbaar voor mensen.

 

Tribute Interview met Mott Green van The Grenada Chocolate Company

Mott Green, oprichter en bezieler van The Grenada Chocolate Company is onverwacht overleden op 1 juni 2013. Hij was op dat moment net aan het werken in zijn chocolade opslagplaats in Belmont Estate. The Grenada Chocolate Company is één van de meest unieke chocolade projecten die er zijn en Mott is een grote bezieler voor de hele origine chocolade beweging. Er is meer dan één blogpost nodig om zijn dromen en verwezenlijkingen te beschrijven.

De eerste keer ontmoette ik Mott Green toevallig op een beurs in London, in 2009. Ik was zelf nog maar net met Choqoa begonnen. Samen met zijn soulmate Chantal Coady van Rococo Chocolates deelde hij een kleine stand, maar uit het korte gesprek bleek al snel dat er grote ambities aan het ontluiken waren.
In 2011 spraken we met elkaar in Brussel en had ik de kans om een klein interview te doen met hem. Een stukje werd opgenomen op video, en om zijn inspiratie verder te laten leven wil ik het graag met jullie delen. Mott praat over zijn passie en de toekomst van originechocolade.

Neem zeker ook een kijkje op http://www.elsauco.biz/chocoladekaravaan. Over een paar dagen komt het zeilschip Tres Hombres aan in Amsterdam, een uniek “fair transport” project waarmee The Grenada Chocolate Company haar chocolades naar Europa brengt!

Uiteraard kan je de Grenada chocolades proeven via Choqoa.

Extreme Tasting “Camino Verde”: 3 Chocolademakers vs. 1 Cacaoplantage.

Chocolade ontdekken is veel proeven, en vooral vergelijken. Net als bij vele andere artisanale producten zoals whisky en wijn, kan je daar behoorlijk ver in gaan. Om jullie een keertje extreem mee te nemen in de wondere wereld van fijne cacao, bespreken we deze week hoe 3 verschillende chocolademakers met cacao uit één en dezelfde plantage, toch 3 erg verschillende cacao repen maken. Extremer kan het haast niet.

We reizen naar Ecuador, en specifiek naar de regio Balao in de provincie Guayas. We proeven de cacao uit het “Camino Verde” project; daar worden hoogstaande ‘Nacional’ variëteiten met moderne technieken verbouwd, gefermenteerd en gedroogd.

Duffy’s (UK) – “Camino Verde” 72%

De chocolade van Duffy/Red Star Line was de eerste die ons op het spoor bracht van het Camino Verde project. De oranjebloesem aromas die we in deze reep ontdekten hadden we nog niet veel meegemaakt, maar ze zijn erg verslavend. Verder vinden we in deze reep ook mooie toetsen van hazelnoten en kruiden.
Typisch voor Duffy is dat de chocolade evolueert in 3 heldere etappes. Vooral de oranjebloesem is erg duidelijk aanwezig en opent enorm krachtig, explosief zelfs, vanaf de eerste bijt. Vervolgens evolueert hij helder naar de andere aromas. In deze behoorlijk verslavende reep proef je de zwoele zonsondergang, en je wil telkens nog een stukje meer.

Ritual Chocolate (USA) – “Balao” 75%

De reep van Ritual Chocolate is een heel andere ontdekking. Hoewel we erg gelijkaardige smaken ontdekken, opnieuw opgebouwd rondom de oranjebloesem, is het ritme helemaal anders bij deze reep. Deze chocolade neemt je veel meer heen en weer doorheen de aromas (ongeroosterde noten, caramel, aarde) en geeft ondersteuning met een donkere cacao onderbouw. Hij opent milder, en neemt je trager mee doorheen de omliggende smaken.
Vergelijken we Duffy met een 3 traps raket, dan noemen we Ritual een zalig zeilbootje. En hoewel deze chocolade ogenschijnlijk niet heel erg lang in je mond blijft, doet ze telkens een beetje de tijd vertragen. Sluit je ogen om je helemaal te verliezen in het tempo van deze reep.

Rogue Chocolatier – “Balao” 75%

We hebben erg lang moeten wachten om deze Rogue Chocolatier überhaupt te kunnen proeven, aangezien deze small-batch chocolademaker immens populair is onder de kenners. De beperkte voorraad is altijd zo op!

Ook Rogue brengt een heel eigen, unieke interpretatie. Hij gaat zelfs nòg een stap verder, door direct samen te werken met Vincente Norero, eigenaar van het Camino Verde project. Deze chocolademaker bestelde 2 specifieke cacao subvariëteiten uit de plantage, op maat gemaakt. Het is daarmee de eerste ‘single plantation blend’.
Deze Balao uitvoering is stoerder en meer “volledig” (wholesome). Rogue beheerst op zijn unieke wijze de balans tussen enerzijds bloemig, groen en kruidachtig & anderzijds fruitig, hout en pittig. De kracht en complexiteit van deze reep gaan niet zomaar aan je voorbij. Je geniet niet alleen van de rijke smaken die erg expressief  en complementair zijn. Je voelt bovendien ook nog eens het vakmanschap van zowel cacaoteler als chocoladeaker. Of ben ik gewoon een freak? ;)

Conclusie?

Smaken zijn erg persoonlijk dus een winnaar kiezen doen we deze keer niet. Deze extreme tasting geeft wel aan hoe rijk de wereld van fijne origine cacao kan zijn. En deze chocolades kunnen nog véél uitvoeriger beschreven worden. Aromas & smaken, variëteit, ritme, samenwerking, vakmanschap, filosofie, natuur… Zowel het werk op de cacaoplantage, als het vakmanschap van de chocolademaker zijn slechts enkele variabelen om ons naar een ongekend gamma van smaakervaringen mee te nemen.

We kunnen daar nog heel veel over vertellen, maar vooral dat ze erg lekker dat zijn!

(Deze 3 repen zijn ook  verkrijgbaar in de Choqoa Shop, zolang de voorraad strekt)

 

Er is niets zoals chocolade, “Nothing like Chocolate”

Choqoa zal vanaf nu ook in het Nederlands gaan bloggen voor jullie. Na meer dan 4 jaar! Er is niets zoals chocolade. Met zoveel rijke gebruiken en rituelen, en evenzo misbruiken en teleurstellingen. Toch blijft het overeind als een zeldzaam product met een ongekende rijkdom aan verhalen en smaken. Het is haast onmogelijk om de vele facetten van cacao en chocolade te vervatten in één enkele documentaire, en toch.

Een aantal maanden geleden steunde Choqoa via Kickstarter project “Nothing Like Chocolat“. Onlangs vertoonde de blog Alle Dagen Honger de film in de Antwerpse coffeebar Kornél. Uiteraard waren we erg nieuwsgierig naar het resultaat, en we waren niet alleen. Kornél zat stouwvol met mensen die niet alleen de docu kwamen bekijken, maar ook nog eens getrakteerd werden op een kleine chocolade tasting.

Deze erg knappe documentaire zoomt mooi en zeer evenwichtig in op verschillende aspecten van cacao verbouwen en chocolade maken, en gaat daarbij zowel kleine als grote thema’s niet uit de weg. De rode draad  doorheen documentaire is The Grenada Chocolate Company, van Mott Green. Deze chocolademaker op Grenada schakelt een heel dorp in om prachtige chocolade producten te creëren, en toont daarmee aan hoe het ook anders kan. Sustainability, fair trade, brokers, ecologie, bio,… het komt allemaal aan bod. En niet te vergeten: het gaat bovendien ook nog eens over echt lekkere chocolade.

De docu wordt verrijkt met allerlei getuigenissen van oa. gehaaide traders, gemotiveerde socio-economen, grote chocolade makers en kleine cacaoboeren. “Nothing like Chocolat” slaagt er in om het verhaal van chocolade te brengen, met respect voor het verleden en inzicht in het heden.

Na de vertoning werden alle gasten vergezeld op een kleine tasting begeleid door Choqoa en BitterZoet. Haast alle aanwezigen waren alweer verbaasd (uiteraard :) door dit wonderlijk geschenk van de natuur, en maakten al proevend kennis met een ongekende rijkdom aan verhalen en smaken. En er is nog zoveel meer om te delen…!