Er is niets zoals chocolade, “Nothing like Chocolate”

Choqoa zal vanaf nu ook in het Nederlands gaan bloggen voor jullie. Na meer dan 4 jaar! Er is niets zoals chocolade. Met zoveel rijke gebruiken en rituelen, en evenzo misbruiken en teleurstellingen. Toch blijft het overeind als een zeldzaam product met een ongekende rijkdom aan verhalen en smaken. Het is haast onmogelijk om de vele facetten van cacao en chocolade te vervatten in één enkele documentaire, en toch.

Een aantal maanden geleden steunde Choqoa via Kickstarter project “Nothing Like Chocolat“. Onlangs vertoonde de blog Alle Dagen Honger de film in de Antwerpse coffeebar Kornél. Uiteraard waren we erg nieuwsgierig naar het resultaat, en we waren niet alleen. Kornél zat stouwvol met mensen die niet alleen de docu kwamen bekijken, maar ook nog eens getrakteerd werden op een kleine chocolade tasting.

Deze erg knappe documentaire zoomt mooi en zeer evenwichtig in op verschillende aspecten van cacao verbouwen en chocolade maken, en gaat daarbij zowel kleine als grote thema’s niet uit de weg. De rode draad  doorheen documentaire is The Grenada Chocolate Company, van Mott Green. Deze chocolademaker op Grenada schakelt een heel dorp in om prachtige chocolade producten te creëren, en toont daarmee aan hoe het ook anders kan. Sustainability, fair trade, brokers, ecologie, bio,… het komt allemaal aan bod. En niet te vergeten: het gaat bovendien ook nog eens over echt lekkere chocolade.

De docu wordt verrijkt met allerlei getuigenissen van oa. gehaaide traders, gemotiveerde socio-economen, grote chocolade makers en kleine cacaoboeren. “Nothing like Chocolat” slaagt er in om het verhaal van chocolade te brengen, met respect voor het verleden en inzicht in het heden.

Na de vertoning werden alle gasten vergezeld op een kleine tasting begeleid door Choqoa en BitterZoet. Haast alle aanwezigen waren alweer verbaasd (uiteraard :) door dit wonderlijk geschenk van de natuur, en maakten al proevend kennis met een ongekende rijkdom aan verhalen en smaken. En er is nog zoveel meer om te delen…!

 

, , ,

No comments yet.

Leave a Reply